Rules & Laws

Vinteren bød på 71 landsdækkende udkald med saltbilerne
2017/04/4
Webversion
 
 
 
 
 
 
 
Vejdirektoratet  
 
  Pressemeddelelse  
 

Vinteren bød på 71 landsdækkende udkald med saltbilerne

Selv om det vejrmæssigt har været en relativt mild vinter, har Vejdirektoratet alligevel sendt saltbilerne på vejene til 71 landsdækkende udkald i de netop forgangne vintermåneder.

Det viser tal fra Vejdirektoratets vintervagtcentral i Aalborg. Her sidder vintervagterne og overvåger vejnettet og temperaturudviklingen i døgndrift. Og herfra kalder de saltbiler ud, når der er behov, så de danske trafikanter kan få sikre veje at køre på året rundt.

”Tallene viser, at der selv i en mild vinter er behov for at salte jævnligt i de tidlige morgentimer, inden det bliver varmere op ad dagen,” siger områdechef Charlotte Vithen fra Vejdirektoratet. ”Faktisk må vi ofte netop kalde saltbilerne ud, når vejtemperaturen ligger og vipper lige omkring nul grader, og der ligger fugt på kørebanen. Så skal vi have saltsprederne i aktion for at undgå frysende våde vejbaner.”

Som oftest kalder vintervagterne saltsprederne ud om natten eller i de tidlige morgentimer, så saltningen også kan være overstået, inden morgentrafikanterne melder sig på banen.

”Vi sigter naturligvis efter at forstyrre trafikken mindst muligt. Af samme grund er vores arbejde usynligt for de fleste af trafikanterne, for de store saltspredere er simpelthen væk, inden pendlerne dukker op,” siger Charlotte Vithen.

Samlet set har Vejdirektoratet brugt godt 40.000 tons salt på at holde vejene fri for is og sne i den forgangne vinter. Saltningen fordelte sig på 71 landsdækkende udkald hvor hvert landsdækkende udkald defineres som et udkald med omkring 130 saltbiler på vejene.

Saltforbruget er lidt mindre end sidste år, hvor saltbilerne spredte knap 46.000 tons salt på de danske statsveje. Saltforbruget denne vinter svarer til 70 procent af forbruget på en gennemsnitsvinter. Og der er langt op til de hårde vintre for seks-syv år siden, hvor der blev spredt over 100.000 tons salt, og hvor vejene blev sneryddet langt hyppigere.

”Vi kan naturligvis stadig blive nødt til at kalde saltspredere på gaden i løbet af april, men grundlæggende tror jeg ikke, at tallene vil flytte sig særligt meget,” siger Charlotte Vithen. ”Typisk fylder april under 1 procent af vores samlede vinterarbejde, så vinteren er kraftigt på hæld.”

Yderligere oplysninger:
Områdechef Charlotte Vithen, tlf. 7244 3050, mail: cv@vd.dk
Pressechef Martin Østergaard-Nielsen, tlf. 7244 3932, mail: man@vd.dk

 
 
 
 
 
 
Afmeld

 

 

- Nyheder fra Vejdirektoratet -

Vinteren bød på 71 landsdækkende udkald med saltbilerne
Tre motortrafikveje får 100 km/t i 2017
Vejdirektoratet går i gang med forundersøgelse af ny midtjysk motorvej
Nyt om vejarbejder: Reparation medfører smal bro på Sløjfen ved Jægersborg Station
Nyt om vejarbejder: Reparation medfører smal bro på Sløjfen ved Jægersborg Station
Vejdirektoratet lægger ny asfalt på Køge Bugt Motorvejen ved Brøndby
Asfaltarbejde spærrer frakørsel 32 Køge i weekenden
Motortrafikvej (Rute 15) mellem Herning og Ringkøbing spærres for gennemkørsel
Vejdirektoratet indstiller linjeføring A til motorvej mellem Næstved og Rønnede
Pilotprojekt giver overblik over den videre renovering af Gl. Lillebæltsbroen
Nordlig tilkørselsrampe ved tilslutningsanlæg 53 på Østjyske Motorvej ved Skanderborg Syd lukkes midlertidigt
Vejdirektoratet går i gang med VVM-undersøgelse af mulig Midtjysk Motorvej
Broarbejde ved kendt flaskehals på Holbækmotorvejen i Brøndby